Decor

Herman Schabbink

Herman SchabbinkHerman Schabbink (60 jaar) is 100% Hertmenaar en in het dagelijks leven inkoper en ontwikkelaar van houten branddeuren. Zijn bouwkundige achtergrond kwam hem goed van pas bij het ontwerpen van het decor tijdens de eerste editie van de Passiespelen. Herman, die ooit zelf als jong ventje meespeelde in de passiespelen, zag het als een enorme uitdaging om zijn fantasie los te laten op dit project. Deze duizendpoot is ook verantwoordelijk voor de Romeinse rekwisieten die worden gebruikt (helmen, speren, schilden, zwaarden).

Na uitgebreid speurwerk via internet ontdekte hij een adres in het verre India waar hij een groot aantal rekwisieten voordelig kon inkopen en liet ze daarna verschepen naar Nederland. Het zijn replica’s zoals ze ook in films worden gebruikt en niet van echt te onderscheiden. Kruiken en potten regelde Herman via diverse tuincentra en de olijfbomen komen van een boomkweker uit de buurt. Zand om de klinkerbestrating af te dekken regelde Herman via een Duits bedrijf en het kruis draaimechanisme dat wordt gebruikt voor de kruisiging van Jezus werd speciaal gemaakt door twee Hertmese metaalbewerkers. Herman zal ook dit keer zijn uiterste best doen met hulp van vele vrijwilligers en welwillende bedrijven een prachtig decor te realiseren. Dit alles onder zijn eigen motto:  ‘als je doet wat je leuk vind is het geen werk’.

Jan Oude Middendorp

Jan Oude MiddendorpJan Oude Middendorp begon in 1980 met het schilderen van decorstukken voor het Hengelose Revue gezelschap: achtergronddoeken, zetstukken. Een sprong in het diepe, want dit was, alleen al vanwege het formaat, wel iets anders dan schilderijtjes en tekeningen maken!  Zo’n 50 doeken op theaterformaat en vele, vele zetstukken later, maar nu met een schat aan ervaring, is hij 2011 gevraagd aanvullende decorstukken te ontwerpen en te maken voor de Passiespelen.

Goede samenwerking tussen decorbouwer en de “schilder-illusionist” (want dat voel hij zich) is volgens Jan een vereiste. Een plat vlak zo kunnen bewerken dat je de illusie wekt er naar binnen te kunnen wandelen, de koelte van steen kunnen voelen, een sfeer kunnen scheppen die het spel een extra dimensie geeft, dat geeft hem de kick om er mee door te gaan! Het totale plaatje moet een lust voor het oog zijn qua kleur, compositie en …illusie. De bezoekers van de Passiespelen hebben in 2011 met eigen ogen kunnen zien dat Jan daarin volkomen is geslaagd. Ook in 2014 zal Jan zijn medewerking verlenen aan het bouwen van het decor.