Muziek en koor

Muzikale leiding

Jacco Camphens

Jacco CamphensJacco Camphens (1969) studeerde het hoofdvak schoolmuziek en koordirectie (bij Kees Stolwijk) aan het conservatorium in Enschede. Daarnaast studeerde hij de opleidingen zang en orkestdirectie. Sinds 1990 is hij als dirigent verbonden geweest bij verschillende koren, orkesten en ensembles met wisselende samenstellingen waaronder voornamelijk oratorium- en kamerkoren. Sinds 1992 werkt hij als docent muziek en culturele en kunstzinnige vorming in het basis- en voortgezet onderwijs. Zijn uitgangspunt bij het werken met zangers is en zal altijd het verhaal zijn. Hij beschouwt het als zijn taak om door het verhaal koorzangers en het publiek de illusie te geven deel van de compositie en deel van de geschiedenis te zijn. Als zanger is hij bovendien in staat koorleden op een zingende manier te instrueren en te enthousiasmeren.

Jacco heeft oratorium- en kamerkoren in Doetinchem, Winterswijk, Assen en Arnhem onder zijn hoede gehad, en leidt sinds 1997 met veel plezier en enthousiasme Toonkunst Enschede. Met deze en andere koren voerde hij verschillende werken, missen en passies uit van componisten zoals Fauré, Duruflé, Mozart, Bach, Puccini, Rossini, Mendelssohn. Hij dirigeerde talrijke orkesten, waaronder het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten. Met het Angiari Ensemble, een professioneel koor en orkest, voerde hij onlangs met succes een aantal Bach-cantates uit op basis van het principe ‘one voice per part’. Naast Toonkunst Enschede dirigeert hij het Koninklijk Hengelo’s Mannenkoor en sinds 2010 COV Hosanna te Rijssen. Tevens nam hij in 2006 het initiatief tot de oprichting van een eigen projectkoor, Camena (www.camena.nl), waarvan hij dirigent en artistiek leider is. Ook met dit koor oogstte hij successen in binnen- en buitenland met onder andere het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach ("Er streifte den großen Chorstellen des Oratoriums jede Wuchtigkeit und jedes Pathos ab und zurück blieb pure Schönheit, transparente Eleganz.", Allgemeine Zeitung, Münster, 22 december 2008).

Naast zijn werk als dirigent wordt hij gevraagd om lezingen te verzorgen over verschillende componisten en werken zoals het Weihnachtsoratorium en de Matthaus Passion van J.S. Bach. Tevens geeft hij cursussen koordirectie zanglessen. Jacco geeft ook advies over stemvorming, interpretatie en collegiale consultatie op het gebied van het dirigeren en leiden van koren.

Muziekopnamen

Deze twee heren zijn verantwoordelijk voor de arrangementen, bewerkingen en opnamen van de orkestbanden.

Toon Lansink

Toon LansinkToon Lansink is 53 jaar en woonachtig in Ootmarsum. Daar heeft hij zijn eigen opnamestudio onder de naam Tonesound.

Deze muzikale duizendpoot gaat verder door het leven als entertainer en muzikant.

Hij heeft de afgelopen jaren diverse artiesten uit Nederland begeleid en in het verre Nieuw Zeeland drie jaar werkervaring opgedaan op muziekgebied. Ook was hij toetsenist bij "VANDENBERG" en revuegezelschap "SNOR".

Hans Barkel

Hans BarkelHans Barkel (1956) studeerde hoofdvak piano klassiek bij Ber Joosen aan het conservatorium in Enschede en daarna lichte muziek in Hilversum.Hij geeft pianolessen zowel licht als klassiek aan de muziekschool twente (Oldenzaal en Enschede) en de muziekschool Hof van Twente.Speelde als pianist toetsenist in verschillende bands en orkesten o.a. Teach in .Is muzikaal leider van een aantal koren en revuegezelschappen en sinds een aantal jaren ook actief als componist arrangeur voor o.a. Het Nederlands Blazers Ensemble.Hans arrangeerde de orkestmuziek voor de passiespelen en schreef hiervoor ook een aantal composities.